Naujienos
Gausus sniegas iššaukia daug problemų

Prasidėję 2021 metai atnešė daug staigmenų, gamta padovanojo tikrą baltą ir snieguotą žiemą. Iškrito toks kritulių kiekis, kokio mūsų mieste pastaruosius kelis metus nebuvo. Sausis ir prasidėjęs vasaris atnešė gausų snygį. Meteorologų prognozuotas 30 cm sniego kiekis buvo  viršytas. Tai tapo iššūkiu UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“  prižiūrinčiai ir valančiai Elektrėnų ir Vievio miestų gatves, šaligatvius ir Kietaviškių, Gilučių bei Elektrėnų seniūnijų kelius. Bendrovė žiemos sezonui buvo paruošusi 3 mašinas barstytuvus-valytuvus, 5 traktorius valyti sniegą, 2 ekskavatorinius krautuvus, kurie valo, atkasa sniegą prie komunalinių atliekų konteinerių, mašinų stovėjimo aikštelėse ir pan. Rudenį buvo nupirkta ir paruošta pakankamai  smėlio, druskos ir druskos tirpalo žiemos sezonui.

Esant tokiai ekstremaliai situacijai, bendrovė buvo nepajėgi, kai ištisai turėjo valyti mechanizuotai gatves ir pagrindinius šaligatvius. Kai nespėjama nuvalyti ir greit vėl prisninga, situacija kaip ir visoje respublikoje buvo ir yra dar sudėtinga. Prie tokių oro sąlygų palaikyti normalų gatvių ir šaligatvių stovį beveik  neįmanoma. Be to bendrovė nepajėgi tiek turėti spec. technikos, kad susidorotų su tokiu gausiu snygiu, pūga, lijundra ir žema neigiama lauko temperatūra, kai druska tvyrant 15 laipsnių ir daugiau šalčio nelabai ir padeda. Buvo nutarta ieškoti subrangovų, kurie padėtų išspręsti tokią situaciją. Bendromis jėgomis, geranoriškai padedant Elektrėnų, Vievio,  Gilučių ir Kietaviškių seniūnams buvo sudarytos sutartys su privačiais asmenimis. Keli ūkininkai, įmonės įsijungė į bendrą darbą, kad užtikrintų gatvių ir kelių valymą. Elektrėnų mieste kiemų valymui prie daugiabučių namų, mašinų aikštelių buvo sudaryta sutartis su UAB „Komista“, kurios keli bobcatai tikrai profesionaliai kasė, valė pravažiavimus kiemuose, aikštelėse. Aišku problema buvo, kad dauguma gyventojų nepatraukė savo automobilių iš kiemų, todėl buvo neįmanoma gerai nuvalyti sniego.

Sunkiai dirbo ir kiemsargės, kai reikia atkąsti šaligatvius prie daugiabučių namų. Kiek leido jėgos buvo valomi šaligatviai, kad ir po mažą praėjimą.

Šis iššūkis parodė kiek daug pastangų ir noro reikia sujungti visiems savo jėgas, kad būtų galima pasidžiaugti ir rezultatais. Buvo iš kai kurių daugiabučių namų parodyta puiki iniciatyva, kai dauguma gyventojų išėjo kartu atkąsti kiemuose sniego, kaip pavyzdį galima paminėti Pergalės g. 9B gyventojus. Labai malonu buvo stebėti ir pavienių žmonių iniciatyvą, kai prie Trakų g. 33 įėjimo laiptelius nukasė to namo gyventojas. Jei būtų daugiau iniciatyvių pavyzdžių, gal ir mažiau problemų būtų aplink mus.

Bendrovei problema yra ir komunalinių atliekų išvežimas iš atokesnių savivaldybės vietovių. Kai bendrovės šiukšliavežės negali privažiuoti ir paimti komunalines atliekas iš individualių namų, klimsta sniege sunkiasvorės mašinos, o gyventojai pyksta dėl neišvežtų šiukšlių. Tiesiog reikia visų žmonių pozityvaus požiūrio į esamą susidariusią situaciją, juk žiema baigsis, tik dar reikia palaukti. Tokie iššūkiai yra ne tik mums, jie yra visoje Europoje, todėl būkime  kantrūs ir geranoriški.

Atgal Spausdinimo versija