Naujienos
Elektrėnų savivaldybėje daugiabučių renovacija sparčiai įsibėgėja pirmyn

Įtemptas pasiruošimo etapas

Šių metų vasario 1 d. baigėsi paraiškų daugiabučiams atnaujinti pagal praėjusių metų liepos mėn. aplinkos ministro paskelbtą kvietimą pateikimo terminas. Šis etapas išsiskyrė gyventojų aktyvumu. Jeigu 2013 m. prasidėjus renovacijos procesui gyventojus reikėjo įtikinėti daugiabučius namus modernizuoti (atnaujinti), tai dabar gyventojai pasižymėjo dideliu aktyvumu, patys išreiškė norą dalyvauti daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje. Gyventojai noriai dalyvavo susirinkimuose, aktyviai domėjosi pačiu renovacijos procesu. UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ (toliau - Bendrovė) generalinis direktorius R. Leckas susirinkimų metu pristatydamas gyventojams renovacijos procesą, akcentavo jos naudą, galimybes dėl individualių priemonių pasirinkimo, aiškino apie renovacijos eigą, terminus, atsakinėjo gyventojams į jiems rūpimus klausimus.

Bendrovės daugiabučių namų administravimo tarnybos vadovė V. Leleivienė ir tarnybos specialistai džiaugiasi, kad betarpiškas ir nuolatinis bendravimas su gyventojais, susirinkimų organizavimas atsipirko su kaupu, VšĮ Būsto energijos taupymo agentūrai pateikta net 30 paraiškų daugiabučių namų atnaujinimo projektų rengimui ir įgyvendinimui. Pateiktos paraiškos šių daugiabučių namų:

 

 

1.

Saulės g. 14, Elektrėnai

2.

Draugystės g. 25, Elektrėnai

3.

Trakų g. 8, Elektrėnai

4.

Draugystės g. 14, Elektrėnai

5.

Draugystės g. 18, Elektrėnai

6.

Trakų g. 7, Elektrėnai

7.

Draugystės g. 12, Elektrėnai

8.

Trakų g. 23, Elektrėnai

9.

Draugystės g. 10, Elektrėnai

10.

Rungos g. 2, Elektrėnai

11.

Naujoji g. 10, Vievis, Elektrėnų sav.

12.

Semeliškių g. 103, Vievis, Elektrėnų sav.

13.

Trakų g. 15, Elektrėnai

14.

Trakų g. 12, Elektrėnai

15.

Saulės g. 1, Elektrėnai

16.

Trakų g. 10, Elektrėnai

17.

Draugystės g. 4, Elektrėnai

18.

Saulės g. 3, Elektrėnai

19.

Saulės g. 5, Elektrėnai

20.

Saulės g. 8, Elektrėnai

21

Saulės g. 12, Elektrėnai

22.

Semeliškių g. 97, Vievis, Elektrėnų sav.

23.

Semeliškių g. 99, Vievis, Elektrėnų sav.

24

Semeliškių g. 59, Vievis, Elektrėnų sav.

25.

Semeliškių g. 95, Vievis, Elektrėnų sav.

26.

Semeliškių g. 71, Vievis, Elektrėnų sav.

27.

Semeliškių g. 79, Vievis, Elektrėnų sav.

28.

Semeliškių g. 55, Vievis, Elektrėnų sav.

29.

Liepų g. 22, Vievis, Elektrėnų sav.

30.

Elektrinės g. 13, Elektrėnai

 

 

 

Dėl įvairių priežasčių 8 daugiabučių namų paraiškos nebuvo pateiktos, tačiau atkreipiame dėmesį, kad tai nėra kliūtis dalyvauti ateityje kitame renovacijos etape.

 


Draugystės gatvės gyventojai išsiskyrė aktyvumu


Itin džiugu, kad bus renovuotas Draugystės g. kvartalas. Šiuo metu pateiktos net 5 daugiabučių namų, esančių Draugystės g., Elektrėnuose paraiškos daugiabučių namų atnaujinimo projektų rengimui ir įgyvendinimui, dar 2 daugiabučių namų prašymai gauti ir dokumentai ruošiami. Ir nors Draugystės g. gyventojų sąskaitos už šildymą vienos mažiausių Elektrėnų m., tačiau dėl pastatų prastos konstrukcinės būklės, o taip pat dėl gyventojų didelio noro ir aktyvumo, daugiabučiai namai bus renovuoti.

 

Prioritetas – kvartalinė renovacija


Kvietimas buvo skelbiamas 150 mln. eurų investicijoms. Numatyta valstybės parama – 50 mln. eurų, kompensuojant 30 proc. investicijų, tenkančių energinį efektyvumą didinančioms priemonėms.

Pagal šį kvietimą vykdomiems projektams taip pat 100 proc. bus apmokėtos arba kompensuotos projekto parengimo, įgyvendinimo administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidos, taip pat 100 proc. padengtos nepasiturintiems butų savininkams tenkančias išlaidas.

Paraiškų prioritetinis kriterijus – kvartalinė renovacija, kiti kriterijai – aukštesnė energinio naudingumo klasė bei efektyvumas. Sureitingavus paraiškas numatoma sudaryti pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą. Į šį sąrašą nepateksiančias paraiškas numatoma įtraukti į rezervinį projektų sąrašą, sudarant sąlygas projektus įgyvendinti kitais metais. Vis dėl to šiuo metu strateginė daugiabučių namų atnaujinimo programos kryptis – prioritetas teikiamas kvartalinei renovacijai. Planuojama, kad namai, įtraukti į kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas ir planuojantys siekti maksimalių energinio efektyvumo didinimo rodiklių, pateks į pirmiausia finansuojamų projektų sąrašą.

UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ specialistai dėkingi Elektrėnų savivaldybės administracijai už bendradarbiavimą, kuri tinkamai pasiruošė kvartalinei renovacijai ir laiku parengė kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas.

 

Gyventojai renkasi kokybiškas medžiagas


Šis renovacijos etapas išsiskiria tuo, kad vis daugiau gyventojų renkasi įvairesnes, brangesnes ir tuo pačiu kokybiškesnes priemones, kaip antai ventiliuojamą fasadą, pilną vamzdyno ir šildymo sistemos atnaujinimą ir kt.

Gyventojai sutinka su specialistų patarimais dėl daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) platesnio priemonių pasirinkimo ir taip siekia kokybės bei ilgaamžiškumo.

 

UAB „Elektrėnų komunalinis ūkis“ teisės ir personalo skyriaus vadovė

Inga Kartenienė

Atgal Spausdinimo versija