Naujienos
DĖL LEGIONELIOZĖS ELEKTRĖNŲ MIESTE

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamentas, gavęs iš sveikatos priežiūros įstaigos informaciją apie Elektrėnų savivaldybės gyventojui diagnozuotą legioneliozę, 2018 m. gruodžio 4 d. atliko vandens tyrimus gyventojo bute ir jo darbovietėje, siekdamas nustatyti užkrečiamosios ligos atsiradimo priežastį ir židinį.

Elektrėnų savivaldybės administracija 2018 m. gruodžio 19 d. buvo informuota, kad gavus vandens tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad imtuose vandens mėginiuose ligonio gyvenamojoje ir darbo aplinkoje buvo aptikta Legionella bakterijų, sukeliančių legioneliozę. Patikrinimo metu Elektrėnų savivaldybėje atliktas vandens temperatūros matavimas parodė, kad karšto vandens temperatūros rodikliai svyravo nuo 51,6 iki 52,8 laipsnių C ir atitiko Lietuvos higienos normą HN 24:2017 „Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai“.

Legionella bakterijoms daugintis palankiausia vandens temperatūra 20-45ºC, žemesnėje nei 20ºC ir aukštesnėje nei 50ºC legionelės gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Kad legioneliozė negrėstų, karštas vanduo sistemoje turi cirkuliuoti, jo temperatūra turi būti ne mažesnė kaip 51 laipsnis C, o šaltas  vanduo turi būti ne aukštesnės nei 20 laipsnių temperatūros. Karšto vandens sistemose nusėdęs dumblas, rūdys pagerina sąlygas legionelėms daugintis.

Kas yra legioneliozė? Tai yra ūminė infekcinė liga, kuria užsikrečiama įkvepiant vandens dulksnos (aerozolio) su legionelėmis, dažniausiai pasireiškianti plaučių uždegimu bei netipiška ligos eiga. Dažniausiai šia liga suserga silpno imuniteto asmenys, taip pat sergantys lėtinėmis ligomis. Ligai būdingas plaučių uždegimas, lydimas karščiavimo, kosulio, dusulio, raumenų ir galvos skausmo.

Kaip užsikrečiama legionelioze? Legionelioze užsikrečiama įkvėpus legionelėmis užkrėsto aerozolio, kuris susidaro dušo galvutėje, čiaupuose, mineralinio vandens ir sūkurinėse voniose, saunose, turkiškose pirtyse bei patalpose, kuriose yra oro kondicionavimo sistemos. Neužsikrečiama geriant vandenį, valgant bei gaminant maistą. Negalima užsikrėsti ir nuo legionelioze sergančio žmogaus.

Kokie yra galimi legioneliozės infekcijos šaltiniai? Legionella bakterijomis užterštos šalto ir karšto vandens sistemos, dušo galvutės, tualetų bakeliai, baseinai, gydomosios vonios, oro drėkintuvai ir kt. Legionella bakterijos gali daugintis vamzdžiuose, kur neteka vanduo, apnašomis padengtuose ir korozijos apimtuose vamzdžiuose, dušo galvutėse ir čiaupuose, purvinuose, dumblu padengtuose vamzdžiuose ir talpyklų vidiniuose paviršiuose.

 Kokia legioneliozės prevencija? Legioneliozės ligos prevencijos esmė – tinkama vandens sistemų eksploatacija. Tinkamas vandens temperatūros palaikymas vandens sistemose yra vienas iš pagrindinių legioneliozės prevencijos būdų. Karšto vandens temperatūra jo išleidimo čiaupuose neturi būti mažesnė nei 50ºC. Šalto vandens temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 20°C. Svarbu prižiūrėti ir valyti dušus, dušų galvutes ir čiaupus, kad nesikauptų nuosėdos, valyti ir dezinfekuoti vandens talpyklas ir kt.

Informuojame, kad vykdant legioneliozės profilaktiką, 2018 m. gruodžio 21–28 d. Elektrėnų miesto daugiabučiuose ir kituose pastatuose bus atliekamas vadinamasis „termošokas“. Nurodytomis dienomis į daugiabučius bus tiekiamas iki 65 laipsnių pakaitintas vanduo, tad gyventojai raginami bent 5 minutėms atsukti maišytuvus ir leisti karštą vandenį. Taip būtų sunaikintos pavojingos legionelių bakterijos. Gyventojams patariama neleisti vandeniui užsistovėti, rytais ar ilgiau nenaudojus karšto ir šalto  vandens periodiškai nuleisti vandenį kelias minutes, valyti ir dezinfekuoti vandens filtrus (ne rečiau kas 3 mėn.), valyti dušus, dušų galvutes ir vandens čiaupus, kad nesikauptų nuosėdos.

 

Elektrėnų savivaldybės administracija

Atgal Spausdinimo versija

incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5
incorrect array size: 1
incorrect array size: 5